Keresés

Az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbb lett a biciklis kultúra, ami jót tesz a városainknak, a levegőnknek, az egészségünknek és a kedvünknek is. A bicikli a tulajdonosok számára többnyire nem pusztán egy közlekedési eszköz, az elkötelezett bringások pedig érthető módon szeretik annyira a saját ízlésükre szabni a mindennap használt kedves járgányt, mint a ruhatárukat.

 - Gáldi Vinkó Andrea

UrbanLegend by Zsófi Geréby, fotó: Gáldi-Vinkó Andrea

Szerencsére mostmár egyáltalán nem lehetetlen eredeti, saját történettel, “személyiséggel” és stílussal rendelkező teljesen egyedi kerékpárt választani: egyre több új magyar bringaépítő, vázkészítő, bicikli dekoráció- és kiegészítő tervező műhely alakul - a jóidő alkalmából bemutatjuk a legjobb hazai biciklis márkákat.

forrás:hg.hu

1. Csajbringa

A név megtévesztő: a Csajbringa műhelyben a nagy érdeklődésre való tekintettel már nem csak lányoknak készülnek egyedi kerékpárok. A csapat új bringákat állít össze, az egyéni kéréseknek megfelelően felújítják és megfiatalítják a szívünkhöz nőtt, kopott régi bringánkat, vagy új kiegészítőkkel, festéssel varázsolnak belőlük igazán hozzánk illő városi járgányt. A galériában Katicabogár, Pisztácia, Tejeskávé, Lollipop, Városi Jaguár, Tejkaramella és sokan mások a Csajbringa műhelyből.

 

 

Csajbringa tavasz 2012

2. Csepel Royal

A legendás Csepel kerékpárgyárat 1928-ban alapították, a cég 2010-ben tért vissza új, a városi kerékpározáshoz szabott, korszerű modellekkel. A Csepel Royal a Schwinn Csepel Zrt. egyik kisebb márkája, egy sebességes és fixi gépeivel hiánypótló a hazai kerékpárostérképen. Mivel a Csepel gyárban az alkatrészek előállítása hosszú évek óta megszűnt, a kerékpárok alkotó elemei Taiwanban készülnek, azonban az összeszerelés, az alkatrészek helyreillesztése és a tökéletesítés továbbra is csepeli üzemben zajlik. A márka számára tavaly a Suppré-Neopaint stúdió csapata készített menő lookbookot és egy egyedi bringa-ikerpárt is festettek, 2010-ben pedig Blik Dani tervezett egy 50 darabra limitált Csepel modellt.

 

 - Suppré-Neopaint

Suppré-Neopaint x Csepel Royal, 2011

 - Blik Dani

BlikDesign x Csepel Royal, 2010

3. Merényi Bicycles

Merényi Dani art directorként kezdte a karrierjét, sokan a Napirajz szerzőjeként ismerik, ma egyedi biciklivázakat készít szerelemből. A Merényi Bicycles manufaktúrát Dani Miskolcon hozta létre miután otthagyta korábbi reklámos karrierjét és elutazott Olaszországba, hogy a legjobbaktól sajátíthassa el a bicikliváz-építés mesterségét. Családjával tavaly nyáron költöztek haza Magyarországra, ekkor indította el saját vállalkozását.

A Merényi-féle biciklik igazi értékét az egyedi, kézzel készített minőség jelenti, Dani különösen fontosnak tartja, hogy a termékei sosem lesznek sorozatgyártásúak. A műhelyben a megrendelő saját méretei, kerékpározási szokásai és más preferenciái alapján két-három hónap alatt állítanak össze egy komplett bringát, amelynek egyedi vázát Dani építi meg saját kezűleg. A vázon és a villán kívül a biciklikre kerülő különböző grafikai elemek is Dani munkái, aki egyébként a Merényi Bicycles mellett jelenleg is dolgozik grafikusként.

 

Merényi Dániel a Bringaexpón - Fotó © Bakró-Nagy Ferenc

Merényi Dani a 2011-es Bringaexpón, fotó: Bakró-Nagy Ferenc

4. Bike Butcher

A bringahentes, azaz Beláz Márk 2010 óta épít kerékpárokat, Budapest mellett, Gyálon működő műhelyében minden bringás kérést megvalósít a teljes átépítéstől és javítástól a festésig és matricázásig. És nagyon menő az imázsvideója.

 

Bike Butcher

5. UrbanLegend by Zsófi Geréby (korábbi cikkünk: Bringás divat Budapestre szabva)

Bármiben lehet biciklizni, de - ahogy az UrbanLegend tervezője vallja - van, amiben sokkal jobb. A tavaszi bringatoplistánk ötödik szereplője egy kakukktojás: Geréby Zsófi nem bringákat, hanem bringásruházatot tervez. És nem is akármilyet: az Urban Legend ruhák Svájcból hozott, különlegesen könnyű, erős és vízhatlan anyagból készülnek, de a praktikusságuk mellett laza és divatos utcai öltözékként is viselhetők. És ha ez még nem lenne elég, az UrbanLegend ruhák egy ráadás titkot is rejtenek: Zsófi olyan QR-kódokat varr minden egyes darabba, amelyek Budapestről szóló városi legendákat őriznek.

Ez az ötlet adta a márka nevét, ahogy Zsófi korábbi interjúnkban el is mesélte: "Nagyon izgalmasnak tartom a városokat körbelengő legendákat és elvetemült történeteket. Ahol élünk, annak története van, és hihetetlen érdekesen keverednek ezek a személyes történetek a valósággal, a régmúlt meséivel. Valaki mindig mindent másképpen tud egy helyről vagy egy sztoriról. Amikor biciklizel, egy teljesen más perspektívából látod a várost, ismered az összes bukkanót, emelkedőt, tudod merről fúj a szél, hol kevésbé meredek, merre agresszívabbak a buszok, vagy hol szabálytalanok az autósok."

""Szeretném, ha a jövőben a felhasználók küldenének be történeteket, és így közösségi jellege lenne. Rejtett reklám lenne Budapestnek is, ha megvesz valaki egy ilyen kabátot külföldön, megnézi a kódot, és még ha előtte nem is tudta, hogy hol van Budapest, ezután biztosan érdekelni fogja, hol is van ez a szuper hely…"

 

 

Urban Legend 2011/2012 ősz-tél

 - fotó: Érmezei Lili Zoé