Keresés

százezres bírság is járhat

 

A tavaszias időben érdemes leporolni a biciklinket, azzal járhatunk munkába, bevásárolni vagy kirándulni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindenki van tisztában, milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek. Az ORFK közlése szerint a kerékpárosokat leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik. Szabályszegésért maximum 20, de komolyabb esetben akár 100 ezer forint bírság is járhat.

A KRESZ szerint többféle kötelezően a kerékpárunkra szerelni a következő eszközöket, bármelyik hiánya szabályszegésnek minősül.

 

alt

  1. Fehér színű első lámpa
  2. Piros színű hátsó lámpa
  3. Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
  4. Két, egymástól független fék
  5. Csengő
  6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
  7. Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok)
  8. Ha a kerékpáros sisakot visel és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)


A nem kötelező, de javasolt kiegészítőket is felsorolja a KRESZ.

  • A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák.
  • Karos szélességjelző prizma
  • Visszapillantó tükör
  • Sárvédő

A kerékpár legfontosabb felszerelése a két lámpa; előre fehér fényt, hátra pedig piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző fényforrással kell felszerelni a biciklit. Folyamatos fénnyel kell világítaniuk, a villogás nem szabályos, és büntethető. Mindenképp olyan lámpát vegyünk tehát, amely képes folyamatosan is világítani villogás helyett.


Szabályszegés esetén 20 000 forintig terjedő helyszínbírságot, ami lehet a lámpa vagy báemely másik kötelező kiegészítú hiánya, szabhat ki a rendőrség. Szabálysértési eljárás körében pedig akár 100 000 forintig büntethetnek, illetve ittas vezetés miatt közigazgatási eljárás keretében 60 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. A szabályszegések tekintetében a kerékpárosoknál az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó a leggyakoribb - mondta el kérdésünkre az ORFK.

 

forrás:penzcentrum.hu