Keresés


 

 

Bejárható Balaton
Zöldútra hívogató

 

A Zöldutak üzenete mindenkihez, az egész emberiséghez szól. Az üzenet pedig nem más, mint hogy a FÖLD, amelyen mindnyájan élünk, egy és oszthatatlan, szerves egész, s amit vele teszünk, önmagunkkal tesszük. Amikor a somogyi dombokon-völgyeken, falvakon-városokon át kanyargó túrautakra és a rajtuk barangoló, vagy kerekező emberre gondolunk, a Zöldutaknak csak egyik oldalát látjuk. A másik, kevésbé nyilvánvaló oldala az az út, amely az egyéni kezdeményezéstől egy közösség erőfeszítésein keresztül a túraút létrejöttéig vezet. A Zöldutak üzenetének legbiztosabb hordozói épp ezért a témára fogékony helyi közösségek. Ők azok, akik rögtön megértik, hogy ez a történet róluk szól – ők maguk a Zöldutak.

Ha Te is úgy gondolod, ...hogy a mozgásszegény életvitel, az egészségtelen táplálkozás, az egyre súlyosbodó gazdasági, környezeti és energiaválságból kivezető és a hagyományos értékeket újra összekötő zöldutat nekünk magunknak, itt helyben kell megtalálnunk, akkor éppen ideje csatlakoznod a
SOMOGY- BALATON MENTI ZÖLDUTAS kezdeményezéshez!

 

Mindnyájan szeretnénk...


 egészséges, helyi élelmiszereket,
 helyben megtermelt jövedelmet,
 energiaforrásaink megújulását,
 fenntartható közlekedést és turizmust,
 sportos életvitelt; életvidám, összetartó közösséget.
 Ha egyenként próbálkozunk, nem jutunk messzire.
 Ha „felsőbb utasításra” várunk, kifutunk az időből.
 De ha közösen és helyben cselekszünk, még épp időben célba érhetünk!

 

Kedves „Zöldutasok”!

 

A Somogyban és a Balaton mentén fekvő falvak különleges adottságú települések. Ahhoz, hogy a környékünkre betérő vendéget olyan kivételes élmény fogadhassa, amire évek múltán is szívesen emlékszik majd, először is meg kell mutatnunk egymásnak közös értékeinket.

Téged is szeretettel hívunk a „kincskeresésre” – vegyünk részt együtt ebben az örömteli csapatmunkában, közös gondolkodásban, amelynek célja egy egyedülálló, zöldutas hálózat kialakítása a Dél-Balaton menti települések között.


Lépjünk tovább együtt...


Találkozzunk 2013. április 26-án, pénteken 14.00-19.00 között


Balatonszemesen, a Művelődési Házban, (8636 Balatonszemes, Szabadság u. 1. Telefon: 84/361-027) ahol egy délutáni műhelybeszélgetés során megtehetjük az első lépéseket a Szántód és Balatonlelle (Balatonberény) közötti településeket összekötő szárazföldi (és ha érdeklődés van rá vízi) zöldút felé.
Szeretettel várunk, számítunk Rád! A Somogy – Balaton menti Zöldutas műhely egy négy alkalomból álló sorozat első állomása.

 

A tematika dióhéjban:


 1. találkozó: 2013. április 26,péntek 14.00 - BEVEZETÉS A ZÖLDUTAKBA
11 település – Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Öszöd, Balatonszemes, Balatonlelle, Köröshegy, Szólád, Kötcse, Nagycsepely, és Teleki – közösségeinek részvételével zöldutas csapat alakul. A résztvevők megismerkednek egymással, az egészséges életvitelhez szükséges ismertekkel, a Zöldutak program eddigi eredményeivel és lehetőségeivel, majd közösen meghatározzák a csoport működésének kereteit.


 2. találkozó: 2013. április 27, szombat 9.30 -12.30 ÉRTÉK- ÉS ERŐFORRÁSTÉRKÉP

A Balaton Kör kerékpáros túra Kis Kör rajtjának megtekintése után Balatonföldváron a Szélkakas Étteremnél a Keleti strandon a terepi értékgyűjtés és partnerségépítés elméletében és gyakorlatának műhely-foglalkozásával folytatódik.
A 2. találkozó után a további műhelyfoglalkozások időpontját a résztvevők igénye szerint május 11-12-re tervezzük!


Kapcsolat és visszajelzés: Németh Zsolt, 70/383-6670, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Partnerek: Zöldutak Módszertani Egyesület / Balatoni Kerékpáros Turisztikai Egylet